Gossip

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΝΔΡΕΑΤΟΣ – «ΤΩΡΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΓΝΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΤΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ»


Σε μια συζήτηση που είχαμε  με τον σπουδαίο ερμηνευτή Γεράσιμο Ανδρεάτο μάθαμε για  την νέα, πιο «ώριμη» δισκογραφική του δουλειά, τα «σουξέ» που δεν επιδιώκει , τα τραγούδια «σταθμούς» της δισκογραφικής του πορείας , τα εμπόδια που βάζουν στα τραγούδια  , τα στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού που θέλει να διατηρήσει μέσα από την δουλειά του και πολλά άλλα .

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΠΑ

Κύριε Ανδρεάτο, το 2018, το αποχαιρετήσατε με την κυκλοφορία της νέας  σας δισκογραφικής  δουλειάς  , μιλήστε μας λίγο για αυτήν;

Ναι, τον Δεκέμβριο έχει κυκλοφορήσει ο νέος μου δίσκος με τίτλο «αλλαγή εποχής» και  περιέχει  εφτά τραγούδια στα οποία  μουσική έχει γράψει ο Χρήστος Παπαδόπουλος και  στίχους ο Κωνσταντίνος Στρατής.

Τα νέα σας κομμάτια έχουν το ίδιο ύφος με  τα προηγούμενα;

Θα έλεγα είναι πιο «ώριμα». Δεν είναι χορευτικά.  Η μουσική είναι εξαιρετική αλλά και οι στίχοι ιδιαίτεροι μιας και ο στιχουργός είναι «χειρουργός» δύσκολων υποθέσεων  .(Στο δίσκο συμπεριλαμβάνονται και δύο ορχηστρικά κομμάτια του Χρήστου Παπαδόπουλου).

Σε ποιο έχετε αδυναμία;

Στο τραγούδι «Άστο να πάει» και το «Στην πιο βαθιά σου φυλακή». Όμως, όλα τα τραγούδια  είναι ιδιαίτερα και έχουν πολύ ενδιαφέρον τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά.

Αυτή η πιο «ώριμη» δισκογραφική σας δουλεία ίσως οφείλετε στο ότι νιώθετε  πιο κατασταλαγμένος στο τι θέλετε δισκογραφικά;

Κάνοντας αυτή τη δισκογραφική δουλειά  δεν θέλαμε να βγάλουμε σουξέ, κάναμε απλά  ένα δίσκο με τραγούδια που μας εκφράζουν αυτόν τον καιρό. Είναι μόνο μια πτυχή της καλλιτεχνικής μας πορείας .

Ποια τραγούδια σας θεωρείτε «σταθμό» στην μέχρι τώρα δισκογραφική σας πορεία;

Αυτά που ακόμα τραγουδιούνται και παίζονται στα ραδιόφωνα, όσα κομμάτια μου αγαπήθηκαν από τον κόσμο και «στήριξαν» την πορεία μου. Προσωπικά πιστεύω είναι, το «πάλι στη σκέψη της τρελής» , «το πρώτο φθινόπωρο», «ο κουρασμένος δρόμος» του Βαγγέλη Κορακάκι, «Το σκάκι» και το «χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια» του Δημήτρη Παπαδημητρίου, «ο Γκρεμός» του Μάνου Χατζιδάκη , «το δέκα χρόνια στο Μπακάκου» του Νικολόπουλου και  «οι θάλασσες» του Μεσημέρι.

Νιώθετε πως αρκετά από αυτά που δώσατε στην δισκογραφία αγαπήθηκαν;

Ναι και χαίρομαι πολύ γιατί κατά καιρούς συναντιέμαι με κόσμο και μου μιλάνε για διάφορα τραγούδια μου, αυτό με κάνει να νιώθω πως τίποτα δεν πήγε χαμένο.

Φοβάστε πως ίσως τα νέα σας κομμάτια δεν θα αγαπηθούν όσο τα προηγούμενα;

Με εξαίρεση το κομμάτι «χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια» το οποίο έγινε γνωστό  από το  σίριαλ «Λόγω τιμής»,  τα άλλα κομμάτια έκαναν από μόνα τους μια όμορφη πορεία. Τώρα ζούμε μια άλλη εποχή , εντελώς διαφορετική,  τα πράγματα δεν είναι τόσο αγνά και ελεύθερα. Τώρα οι ραδιοφωνικοί σταθμοί είναι ελεγχόμενοι και χρειάζονται χρήματα για να υποστηρίξουν κάποια κομμάτια , κάτι που εγώ δεν κάνω. Αυτό με κάνει να μην είμαι πολύ αισιόδοξος  για την επιτυχία των κομματιών μου, τα οποία  βγαίνουν μόνα τους και αβοήθητα.  Ξέρω όμως πως υπάρχει κόσμος που περιμένει και ζητά νέα κομμάτια από μένα και έχω καθήκον να τους τα προσφέρω .Βαθιά μέσα μου πιστεύω πως θα κερδίσω και κάποιους νέους  θαυμαστές της μουσικής μου.

Για εσάς  τι είναι «κέρδος» , το κάθε νέο κομμάτι ή οι καινούργιοι «θαυμαστές»;

Και τα δύο μαζί .Είναι αβέβαιο. Κάθε νέο κομμάτι, κάθε νέα δουλειά δεν ξέρεις  που θα φτάσει και τι απήχηση θα έχει. Για παράδειγμα το κομμάτι «Άστο να πάει» αν βοηθηθεί μπορεί να πάει λίγο παρακάτω. Εγώ μιας και είμαι ακόμα ενεργός τραγουδιστής  και ακόμα εμφανίζομαι σε μαγαζιά και κάνω συναυλίες, θέλω κάθε φορά να παρουσιάζω πάντα κάτι νέο στο  κοινό μου που με αγαπά και με στηρίζει.

Το νέο σας κομμάτι λέει «Άστο να πάει» .Εσείς αλήθεια προσπερνάτε κάποια πράγματα,  κάνετε πως δεν βλέπετε και δεν ακούτε;

Ναι.  Πιστεύω πως πολλοί άνθρωποι αφήνουμε κάποια πράγματα πίσω λες και δεν συνέβησαν.  Αλίμονο, αν  ήμουν ένα ψυχωτικό άτομο  που αντί να κοιτάει την ουσία κοιτά ένα σορό άλλες λεπτομέρειες .  Δεν έχει νόημα να «ψαχουλεύεις» κάποια πράγματα.

Η μουσική λένε θεραπεύει, εσάς σας βοήθησε να ξεπεράσετε κάποια προβλήματα;

Ναι . Και δεν είναι μόνο η μουσική αλλά και η δουλεία μου γενικότερα. Όταν είμαι μπροστά στο κοινό και ερμηνεύω γίνομαι διάφανος μπορεί να δουν την ψυχή μου και όλα όσα έχω μέσα μου.

Δεν είναι όμως λίγο επικίνδυνο το να αφήνετε τους άλλους να βλέπουν τόσο βαθιά μέσα σας; 

Μερικές φορές μπορεί να είναι αλλά δεν μπορώ  να κάνω και διαφορετικά.

Αν διαφωνείτε ή αν δεν σας αρέσει η δουλειά κάποιου συναδέλφου σας θα το σχολιάσετε και δημόσια;

Δεν χρειάζεται γιατί αν δεν αρέσει σε εμένα κάτι , δεν σημαίνει ότι δεν θα αρέσει σε κάποιον άλλον. Η γνώμη μου δεν  έχει περισσότερη σημασία από ότι των άλλων. Δεν σχολίαζα τίποτα δημόσια ,έχω το θάρρος να πω  την γνώμη μου στον ίδιο, ιδιαίτερα αν είναι φίλος μου.

Ποια κομμάτια σας αρέσουν στις κόρες σας;

Είναι αρκετά , το «σκάκι» , το χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια  και πολλά άλλα. Ανακαλύπτουν μόνες τους τραγούδια μου μέσα από το  διαδίκτυο και πολλές φορές σε ανύποπτο χρόνο έρχονται και μου λένε κάποιο τραγούδι μου που τους άρεσε.

Από αυτή τη δουλειά ποιο κομμάτι σας τους άρεσε;

Το «άστο να πάει»

Τραγουδάνε;

Μόνο σε οικογενειακά τραπέζια. Αλλά αυτό που με κάνει χαρούμενο είναι ότι μεγαλώνοντας και οι κόρες μου όπως και όλως ο κόσμος ανακαλύπτουν την μαγεία των λαϊκών τραγουδιών, την αξία και τη διαχρονικότητα τους .

Νιώθετε κάτι ποιο έντονο για αυτά τα τραγούδια;

Ναι, άλλωστε από αυτά αποφάσισα ότι θέλω να ασχοληθώ με αυτή τη δουλειά και νιώθω  πολύ όμορφα γιατί νιώθω από εμένα συνεχίζεται ο «λαϊκός μας πολιτισμός», οι αξίες του λαού μας μιας και τα τραγούδια αυτά έχουν πραγματικά ασχοληθεί με τα βαθύτερα συναισθήματα και επιθυμίες των απλών καθημερινών ανθρώπων .

Τα δικά σας τραγούδια νιώθετε ότι το κάνουν αυτό;

Το να μπορώ να διατηρώ στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού μέσα από τα τραγούδια που ερμηνεύω είναι στόχος μου, είναι ένα από τα κριτήρια επιλογής μου , αλλά το που θα φτάσουν και τι θα κάνουν είναι άλλο θέμα.

Ο κόσμος σας κάνει σχόλια για τα τραγούδια σας;

Τα ωραία λόγια που μου λένε, με κρατάνε και με στηρίζουν . Θυμάμαι πως κάποιος μου είπε ότι είναι ωραία αυτά που κάνω και ευτυχώς που συνεχίζω.

Τα τραγούδια κρύβουν ιστορίες;

Ναι και κάποιες είναι φανερές και κάποιες όχι .

Εσάς ποιο τραγούδι σας κρύβει την πιο όμορφη ιστορία;

Πολλά κρύβουν όμορφες ιστορίες.

Εσείς συνδέετε τα τραγούδια με δικές σας ιστορίες;

Ναι ,αλλά περνώντας τα χρόνια και οι εποχές οι ιστορίες αλλάζουνε . Σε όλα τα τραγούδια μου βρίσκω πάντα κάτι άλλο που θέλω να αισθανθώ και να εκφράσω. Η ερμηνεία κάθε τραγουδιού είναι μια νέα στιγμή να εκφραστώ και να μοιραστώ όσα νιώθω με τον κόσμο. Για αυτό δεν βαριόμαστε να ακούμε ξανά κα ξανά τα ίδια τραγούδια.

ΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ:

ΦΩΤΟ: ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ –PROFILE ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΑΝΔΡΕΑΤΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟSource link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Close